Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag die niet direct op de website of bij de veelgestelde vragen beantwoord wordt? Vul dan op de contactpagina uw gegevens in. Ik zal zo spoedig mogelijk reageren.

– Klik op de vraag om terug te keren naar de index nadat u een vraag heeft gelezen –

Gaat het dieet ten koste van mijn spieren?
Elk programma voor gewichtsverlies gaat samen met enig verlies van spierweefsel. Dit is onvermijdelijk (ongeacht welk dieet u ook kiest uit de duizenden die er bestaan). Om dit tot een minimum te beperken, hebben de Cambridge programma’s een uitgebalanceerde samenstelling, waar veel onderzoek naar is gedaan. De producten bestaan uit hoogwaardige eiwitten en voldoende koolhydraten om te voorkomen dat het lichaam overgaat op het aanspreken van de eiwitweefsels.

Het is wel van belang dat u tijdens het volgen van bijv. het Cambridge 500 programma niet intensief gaat sporten, omdat uw lichaam dan veel meer brandstof nodig heeft en hiervoor de hoeveelheid beschikbare koolhydraten niet toereikend is; uw lichaam zal dan zijn brandstofbehoefte proberen te bevredigen met de eiwitweefsels in het lichaam en spierafbraak zal in een dergelijk geval het gevolg zijn. Hiermee kan iemand ook gezondheidsrisico’s lopen.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat intensief sporten niet bijdraagt aan gezond gewichtsverlies, maar dat dit het gewichtsverlies eerder tegenwerkt. Er bestaan veel ervaringen van dat het afvallen niet meer lukt en men zich slap en lusteloos gaat voelen bij te intensief sporten. Het lichaam kan zich dan niet meer herstellen van de sportieve inspanning.

Het beste advies is: elke dag minstens een half uur matig intensief bewegen, door bijvoorbeeld een stevige wandeling, of door te gaan zwemmen of fietsen (bij ernstig overgewicht is dit laatste meer aan te raden om de gewrichten te ontlasten).
Daarnaast is het goed om een levensstijl aan te nemen waarbij u de hele dag door kunt bewegen. Voorbeelden hiervoor zijn: op de fiets naar het werk; als u met de auto moet, de auto wat verder weg parkeren, zodat u de gelegenheid hebt om een stuk te wandelen; de trap nemen in plaats van de lift; naar uw collega toelopen in plaats van mailen of bellen; boodschappen op de fiets doen.
Het is gezonder om alles de hele dag door zo veel mogelijk bewegend te doen, dan om elke morgen een half uur flink stevig te wandelen en de rest van de dag achter de computer en de t.v. door te brengen.
Er bestaan veel onderzoeken die uitwijzen dat dit een gezonde uitwerking heeft op algeheel welbevinden, een gezond functioneren van hart en longen en bevorderlijk is voor het in stand houden van het spierweefsel.

Heb ik met het Cambridge Weight Plan extra vitaminen nodig?
Veel dieetprogramma’s bevelen vitaminesupplementen aan. Cambridge Weight Plan is echter zorgvuldig samengesteld en verstrekt een compleet voedingspakket, met alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Niet alleen de voeding is compleet, er is ook een perfecte balans tussen proteïnen, koolhydraten en vet. Extra vitaminen of mineralen zijn daarom niet vereist.

Heeft het dieet invloed op mijn stoelgang?
Elke wijziging in de eetgewoontes resulteert onherroepelijk in een verandering van de verwerking van het voedsel in de ingewanden. Met minder volume in het dieet, zullen er in de ingewanden minder bewegingen plaatsvinden. Vooropgesteld dat u genoeg water drinkt, moet dat geen problemen opleveren.

Sommige mensen hebben problemen met (chronische) constipatie, wat zij ook eten. Voor deze mensen adviseren wij gebruik van een natuurlijke vezel zoals Cambridge Fibre 89 (verkrijgbaar bij uw consulent, zonder doktersvoorschrift).

Als vanaf het begin van het dieet wordt gestart met Fibre 89, kunnen alle problemen worden voorkomen. Ook voor mensen die wel eens last hebben gehad van constipatie in het verleden, wordt geadviseerd om direct met Fibre 89 te beginnen. Fibre bestaat uit 89 procent inuline, dat de darmflora stimuleert. Een theelepel Fibre kan 2 à 3 keer per dag worden opgelost in uw koffie of thee.

Hoe kan ik het jojo-effect voorkomen?
Als u eenmaal uw streefgewicht heeft bereikt, zult u ervoor moeten waken niet in uw oude gewoonten terug te vallen. Het Cambridge afbouwprogramma biedt een geleidelijke overgang naar gewone voeding. In de brochure ‘Je gewicht in evenwicht’ staan tips en adviezen voor een succes op lange termijn.

Gewichtstoename treedt alleen op als u weer voedsel gaat nuttigen dat uw gewichtsproblemen op de eerste plaats veroorzaakte. Als vuistregel zult u ongeveer 25 calorieën per dag minder moeten eten voor elke kilo die u bent kwijtgeraakt.

Naast het afbouwprogramma heeft Cambridge Weight Plan Benelux ook het Levensstijl Stappenplan ontwikkeld. Informatie hierover vindt u op deze website onder ‘Cambridge Levensstijl’.

Hoe moet ik handelen als ik zwanger wil worden?
Wanneer u zwanger wilt worden, kunt u totdat u weet dat u zwanger bent, heel goed een Cambridge programma volgen. Tijdens de zwangerschap mag u geen afslankprogramma volgen. Brengt u daarom de consulent direct ervan op de hoogte als u weet dat u zwanger bent. Het Cambridge 500 programma dient dan meteen afgebouwd te worden.

Door middel van gezonde voeding (bijv. veel groenten en fruit, volkoren producten) en gezonde beweging kunt u ook tijdens de zwangerschap aandacht hebben voor gewichtsbeheersing en ervoor zorgen dat de kilo’s die u zult aankomen alleen veroorzaakt worden door de zwangerschap en de groei van uw baby. De Cambridge consulent kan u hierin goed adviseren.

Hoe verloopt mijn verdere gewichtsverlies?
Een groot gedeelte van het directe gewichtsverlies bij het volgen van Cambridge Weight Plan in de eerste week is te danken aan het verlies van vocht. Dat komt omdat het lichaam energie in twee vormen opslaat – in glycogeen en in vet. Met elk willekeurig caloriearm dieet gebruikt het lichaam eerst de opgeslagen koolhydraten op, vóór het overschakelt naar het langzamer stadium van vetverbranding.

Opgeslagen koolhydraten werken als een spons: zij slaan maar liefst viermaal hun eigen gewicht op in de vorm van water. Zodoende verliest het lichaam met het opgebruiken van de koolhydraten, tegelijkertijd ook het water. Aangezien water een concrete substantie is en meer weegt dan vet, is het heel normaal tussen 3 en 5 kilo kwijt te raken in de eerste week van het dieet

Het lichaam raakt in de tweede week en de daarop volgende weken echter niet hetzelfde gewicht meer kwijt. Als de koolhydratenvoorraad eenmaal is uitgeput wordt het gewichtsverlies langzaam minder, omdat het lichaam de vetvoorraad gaat opgebruiken – met een gemiddeld gewichtsverlies van 1,5 tot 2,5 kilo per week.

Hoeveel gewichtsverlies kan ik verwachten?
H
et is onmogelijk iemands gewichtsverlies exact te voorspellen, omdat er geen twee mensen hetzelfde zijn. Sekse, leeftijd, stofwisselingspatroon, ontplooide activiteiten, genen en hormonenpeil zijn allemaal van invloed op iemands mate van gewichtsverlies. Strikte naleving van Cambridge Weight Plan als enige voedingsbron kan resulteren in een gemiddeld gewichtsverlies van 6 tot 10 kilo per maand. Bij Cambridge 800 is de gemiddelde gewichtsafname circa 4-8 kg per maand.

Ik gebruik bloedverdunners; mag ik een Cambridge programma volgen?
U kunt heel goed een Cambridge programma volgen wanneer u bloedverdunners gebruikt. Wanneer u bloedverdunners gebruikt waarvoor u regelmatig contact hebt met de trombosedienst of zelf uw bloedwaardes meet, (acenocoumarol en fenprocoumon), dient u aan de trombosedienst door te geven dat u een zeer laag calorisch dieet gaat volgen. Dit kan nl. van invloed zijn op de dosering van uw medicatie. Bij alle andere bloedverdunners is het aan te raden in de loop van het gewichtsverlies de dosering van uw medicatie door de huisarts te laten beoordelen. De Cambridge consulent kan u hierbij goed adviseren en begeleiden.

Ik geef borstvoeding; kan ik starten met afslanken met Cambridge?
Wanneer u na de bevalling uw baby borstvoeding geeft, moet u in deze periode van borstvoeding niet bezig gaan met een afslankprogramma; dat is zowel voor uzelf als voor uw baby niet gezond. Bij een Cambridge 500 programma raakt uw lichaam in een lichte ketose; de ketonen die hierbij vrijkomen, komen ook in de moedermelk. En dat is niet gezond voor uw baby.

Wanneer u deze periode van borstvoeding afgesloten hebt, kunt u met een Cambridge programma starten. Uiteraard kunt u in deze tijd wel bezig zijn met het aannemen van gezonde eet- en leefgewoonten, waardoor u zich al een goede voorbereiding geeft op het afslanken.

Ik heb een lactose-intolerantie; kan ik het Cambridge 500 programma volgen?
Voor het Cambridge 500 programma is een geheel lactosevrije productlijn beschikbaar. U kunt dus heel goed dit programma volgen.

Ik heb galstenen. Mag ik dan Cambridge 500 volgen?
Bij galwegklachten adviseren wij geen Cambridge 500 programma te volgen, aangezien versneld afvallen de vorming van galstenen in de hand kan werken en daarmee mogelijk klachten aan de galwegen. Bij galstenen en galwegklachten is de Cambridge richtlijn: een Cambridge 800 programma of hoger. Hiermee kunt u ook met succes uw overgewicht kwijtraken.

Bij twijfel graag overleg met de behandelend arts. Er is voor artsen een informatiebrochure beschikbaar.

Ik krijg een vruchtbaarheidsbehandeling in het ziekenhuis; kan ik met Cambridge doorgaan?
U kunt rustig een Cambridge programma volgen tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. Het is wel verstandig in het ziekenhuis te laten weten, dat u begint met een zeer laag calorisch dieet.

Het is goed om te weten, dat gewichtsverlies de vruchtbaarheid ook heel positief kan beïnvloeden! Sommige specialisten adviseren hun cliënte daarom ook eerst te gaan afvallen; soms is dan een vruchtbaarheidsbehandeling of een IVF-behandeling niet meer nodig en wordt de vrouw spontaan zwanger.

Ik slik anti-depressiva; mag ik afslanken met behulp van Cambridge Weight Plan?
Meestal kunt u heel goed een Cambridge programma volgen wanneer u medicijnen tegen depressie gebruikt. Het is wel verstandig uw eventuele behandelaar/huisarts ervan op de hoogte te brengen dat u een Cambridge programma volgt. Het is mogelijk dat men in de loop van het gewichtsverlies minder medicatie nodig heeft – zeker wanneer de depressieve klachten (mede) veroorzaakt worden door de beperkingen die men ervaart door het overgewicht.

Alleen wanneer u lijdt aan een ernstige depressie, waarbij u niet in staat bent uw leven zelfstandig te leiden, zelfstandig beslissingen te nemen en activiteiten te ondernemen, is een Cambridge programma niet geschikt.

Ik slik foliumzuur; kan ik hiermee doorgaan tijdens een Cambridge programma?
U kunt zonder bezwaar doorgaan met het gebruik van het foliumzuur tijdens een Cambridge programma. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen namelijk van medisch deskundigen het advies vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken daarna een supplement te gebruiken met 400-500 microgram (0,4-0,5 mg) foliumzuur per dag, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die ze met hun eten binnenkrijgen. Dat geldt ook voor het foliumzuur dat u binnenkrijgt met de Cambridge maaltijden.

Soms duurt het lang voordat iemand zwanger wordt. Toch is het dan goed om door te gaan met het slikken van foliumzuurtabletten. Ook als het maanden, een jaar of langer duurt om zwanger te worden. Bij een dosering die kleiner is dan 1 milligram per dag is er geen risico dat u te veel binnenkrijgt.

Ik wil graag zwanger worden; kan ik dan wel beginnen met Cambridge?
Wanneer u zwanger wilt worden, kunt u totdat u weet dat u zwanger bent, heel goed een Cambridge programma volgen. Tijdens de zwangerschap mag u geen afslankprogramma volgen. Brengt u daarom de consulent direct ervan op de hoogte als u weet dat u zwanger bent. Het Cambridge 500 programma dient dan meteen afgebouwd te worden.

Door middel van gezonde voeding (bijv. veel groenten en fruit, volkoren producten) en gezonde beweging kunt u ook tijdens de zwangerschap aandacht hebben voor gewichtsbeheersing en ervoor zorgen dat de kilo’s die u zult aankomen alleen veroorzaakt worden door de zwangerschap en de groei van uw baby.cDe Cambridge consulent kan u hierin goed adviseren.

Is bij Coeliakie het ook mogelijk om het Cambridge 500 programma te volgen
Iemand met Coeliakie (gluten-intolerantie) kan heel goed het Cambridge programma volgen: de meeste producten zijn glutenvrij; alleen de pap, twee soepen en de butterscotch shake bevatten gluten. De Cambridge consulent kan u alle informatie hierover verstrekken.

Is bij een te traag werkende schildklier een Cambridge programma mogelijk?
Bij een te traag werkende schildklier kan met succes een Cambridge programma gevolgd worden. Soms gaat het gewichtsverlies iets langzamer, maar er zijn veel cliënten met deze aandoening hun overgewicht kwijtgeraakt met behulp van een Cambridge programma.

Ook wanneer u medicatie gebruikt voor een goede werking van de schildklier, kunt u een Cambridge programma volgen. Het is aan te raden dit wel met uw huisarts te bespreken; mogelijk kan ook de dosering van uw medicatie aangepast worden in de loop van het gewichtsverlies. De Cambridge consulent kan u hierin verder adviseren en begeleiden.

Is Cambridge 500 een crashdieet?
Ik heb gelezen dat je als je een dieet met minder dan 1000 calorieën volgt, dit een crashdieet is .. en dat je dan meer spiermassa verliest dan dat je vet verbrandt; is dat zo?
Nee, een Cambridge programma is geen crashdieet! Wanneer je een afslankprogramma met zeer weinig calorieën gebruikt, zal dit geen ‘crashdieet’ moeten zijn. Een crashdieet

1. is eenzijdig,
2. bevat niet de voedingsstoffen die een lichaam nodig heeft
3. doe je meestal niet onder begeleiding, en
4. heeft geen aandacht voor de periode na het dieet: hoe ga je weer goed gezond eten en hoe verander je je levensstijl zo, dat je niet gelijk weer zult aankomen?

Door deze vier kenmerken is zo’n crashdieet slecht vol te houden en komen mensen daarna meestal weer alle verloren kilo’s – en vaak meer! – weer aan. Een Cambridge programma voldoet aan geen van deze vier punten, en is dus absoluut geen crashdieet. Het bevat a. hoogwaardige eiwitten en b. een uitgebalanceerde hoeveelheid koolhydraten, zodat het spierverlies tot een minimum beperkt blijft. Bij elk programma voor gewichtsverlies (het maakt niet uit welke methode, of dat nu Cambridge Weight Plan is of een ander dieet) zal er sprake zijn van enig verlies van spierweefsel; het is daarom belangrijk dit zo veel mogelijk te beperken door

a. verstandig af te slanken met een verantwoord samengesteld dieet, en
b. tijdens het afslankproces ook te blijven bewegen: dagelijks minimaal 30 minuten (liefst wat langer) matig intensieve lichaamsbeweging, d.m.v. een stevige wandeling, fietsen, zwemmen, of veel huishoudelijke activiteiten, tuinieren….

Wanneer iemand intensief zou gaan sporten tijdens een dieet, zou dit wel weer ten koste van het spierweefsel kunnen gaan?
Op het moment dat u uw streefgewicht bereikt, zult u samen met de Cambridge consulent veel aandacht besteden aan de terugkeer naar gewone voeding. U maakt samen een persoonlijk voedingsplan dat haalbaar en gezond is voor u en u neemt uw levensstijl onder de loep, om deze zodanig te veranderen dat u in staat bent om uw gezonde gewicht te behouden, natuurlijk het liefst voor de rest van uw leven!

Kan een vegetariër met Cambridge Weight Plan afslanken?
Jazeker, elk Cambridge programma is goed te volgen voor een vegetariër. Er zijn een aantal producten die stoffen bevatten afkomstig van (dode) dieren; de Cambridge consulent kan u hierover goed inlichten. Wanneer u veganist bent, zal het moeilijker zijn. De lactosevrije producten van Cambridge 500 bevatten in elk geval geen koemelk. Ook wanneer u veganist bent, kunt u bij de Cambridge consulent goede informatie krijgen over de samenstelling van de producten.

Kan ik bij een hoge bloeddruk een Cambridge programma volgen?
Gewichtsverlies kan een heel gunstig effect hebben op de bloeddruk; een Cambridge programma is heel geschikt.

Voordat u start, is het is belangrijk dat u contact hebt met uw huisarts, zodat deze ervan op de hoogte is dat u een Cambridge programma gaat volgen en (de dosering van) uw medicatie kan beoordelen. Vooral wanneer u een plastablet (diureticum of vochtafdrijver) gebruikt, is het belangrijk met uw arts te bespreken of de dosering verlaagd kan worden; een afslankprogramma zorgt namelijk altijd ook voor vochtverlies. Een plastablet kan dan voor te veel vochtverlies zorgen, waardoor de vocht- en zoutenbalans in het lichaam uit evenwicht raakt. Dit kan duizeligheid, vermoeidheid, spierpijn en ook hartkloppingen veroorzaken. Wanneer de huisarts het niet verstandig vindt om de dosering te verlagen, is regelmatige controle van bloeddruk en kaliumgehalte van het bloed aan te raden gedurende de periode van afslanken. De Cambridge consulent kan u hierbij goed adviseren en begeleiden.

Kan ik na mijn zwangerschap gelijk beginnen met afslanken?
De richtlijn bij Cambridge Weight Plan is, dat u na de bevalling drie maanden wacht voordat u begint met een afslankprogramma. Deze periode heeft een lichaam na een zwangerschap en bevalling nodig om te herstellen; de hormoonhuishouding heeft zo de gelegenheid om weer een nieuwe balans te vinden.

Wanneer u na de bevalling uw baby borstvoeding geeft, moet u in deze periode van borstvoeding niet bezig gaan met een afslankprogramma; dat is zowel voor uzelf als voor uw baby niet gezond. Wanneer u deze periode van borstvoeding afgesloten hebt, kunt u met een Cambridge programma starten. Uiteraard kunt u in deze tijd wel bezig zijn met het aannemen van gezonde eet- en leefgewoonten, waardoor u zich al een goede voorbereiding geeft op het afslanken.

Kan ik ook met minder dan drie Cambridge dieetmaaltijden volstaan?
Nee. De drie Cambridge maaltijden vormen samen een volledige dagvoeding. Drie Cambridge maaltijden voorzien in alle benodigde voedingsstoffen voor een dag om uw lichaam voldoende fit te houden. Als u uw lichaam een derde van deze vitale voedingsstoffen onthoudt, bestaat de kans dat u sneller vatbaar bent voor ziekten.

Mag ik afvallen met diabetes type 2?
Jazeker! Diabetes en overgewicht gaan hand in hand. De meeste mensen met diabetes type 2 zijn te zwaar. Het omgekeerde gaat ook op; veel mensen met overgewicht krijgen diabetes type 2. Heeft u én overgewicht én diabetes, dan is het risico op hart- en vaatziekten dus extra aanwezig! Afvallen is dan de beste remedie. Cambridge Weight Plan kan helpen bij de eerste stap naar een gezond gewicht. De Cambridge dieetproducten bevatten weinig calorieën en leveren alle noodzakelijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitamines. Na het afvallen moet u natuurlijk een balans zien te vinden met het eten. Bespreek met uw Cambridge consulent hoe u een en ander het beste kunt aanpakken.

Mag ik het Cambridge Weight Plan ook volgen zónder begeleiding door een consulent?
Cambridge Weight Plan is een (Very) Low Calorie Diet ((V)LCD), wetenschappelijk getest en medisch verantwoord. De consulent ziet toe op een juist en verantwoord gebruik. Het is onderdeel van de zorgvuldigheidsprocedure van Cambridge Weight Plan Benelux BV dat het dieet niet online of in de vrije verkoop wordt aangeboden. Begeleiding door een consulent is absoluut noodzakelijk voor de juiste voorlichting en ondersteuning.

Mag ik Light dranken nuttigen?
Dit wordt afgeraden. Onderzoek heeft bewezen dat citroenzuur het lichaam kan belemmeren in het opmaken van de voorraad koolhydraten en dat het kan leiden tot vasthouden van vocht. Omdat citroenzuur aanwezig is in alle ‘light’ dranken, lage calorieën vruchtenlimonades, stukjes citroen en citroenthee, kan elk van deze mogelijkheden de effectiviteit van het dieet negatief beïnvloeden.

Mag ik tijdens het dieet bloed geven?
Vanaf een week voordat u bloed geeft tot een week nadat u bloed heeft gegeven mag u het Cambridge totaalvoedingsdieet niet gebruiken. Een bloedbank zal weigeren uw bloed aan te nemen als ze weten dat u een zeer laag energie dieet volgt, omdat de dikte en de volume van het bloed erdoor worden beïnvloed.

Vanaf welke leeftijd kan ik met het afslankprogramma beginnen?
Voor Cambridge 500 (zeer laag calorieëndieet) geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Cambridge 800 programma’s kunnen vanaf 16 jaar worden gevolgd.

Vergoedt een zorgverzekering de kosten van een Cambridge programma?
Officieel vergoeden zorgverzekeraars een dieet in verband met overgewicht niet. Sommige zorgverzekeraars geven een vergoeding wanneer uw huisarts/specialist een verwijzing schrijft naar de Cambridge consulent, en u hiervan een afschrift kunt overhandigen. Of uw eigen zorgverzekeraar kosten wil vergoeden, kunt u het beste navragen bij uw verzekeraar.|

De kosten van een Cambridge programma zijn overigens vergelijkbaar met de kosten van reguliere maaltijden. Wat u normaal dagelijks kwijt bent voor gewone voedingsmiddelen, dranken en tussendoortjes, is doorgaans meer dan wat u kwijt bent voor het volgen van een Cambridge programma. Eenmalig betaalt u rond de 25 Euro voor het intakegesprek. Voor de begeleiding door de Cambridge consulent betaalt u daarna niets meer. Per week betaalt u tegen de 50 Euro aan maaltijden.

Waarom moet ik zoveel drinken?
Er zijn verschillende redenen waarom dat zo belangrijk is:
a) Een zeer laag calorieën dieet als Cambridge Weight Plan zorgt voor een natuurlijk vochtverlies.
b) Voedsel bestaat voor een groot gedeelte uit water, net als ons lichaam. Volgt men Cambridge Weight Plan als enige voedingsbron, dan is het noodzakelijk vocht te compenseren dat men anders via het nuttigen van voedsel binnen zou krijgen. Het is belangrijk om het vochtgehalte van het lichaam op peil te houden om de onprettige symptomen van uitdroging (hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, beverigheid en constipatie) te voorkomen.
c) Cambridge Weight Plan biedt een complete voeding, maar in een zeer geconcentreerde vorm. Het is daarom het beste om voor iedere dieetmaaltijd een glas water te drinken, om de concentratie aan mineralen te verdunnen en enig mogelijk gevoel van misselijkheid te helpen voorkomen.
d) Bij de vetverbranding komen allerlei afvalstoffen vrij, die het lichaam moet afvoeren. Extra vloeistof stelt het lichaam in staat deze voortdurende stroom afvalstoffen kwijt te raken. Daarom is het belangrijk om gedurende de hele dag slokjes water te drinken, in totaal minimaal 2,5 liter.

Waarom verlies ik ineens geen gewicht meer?
Het vasthouden van vocht is de belangrijkste oorzaak voor weinig gewichtsverlies en is te wijten aan twee factoren:
a) Hormonale invloeden – de meeste vrouwen houden een bepaalde hoeveelheid vocht in de premenstruale fase met een schijnbare vermindering in gewichtsverlies.
b) Inname van extra calorieën – vooral van koolhydraten – en elke andere afwijking van de aanbevelingen van het “sole source” dieet, zal leiden tot matig gewichtsverlies en de voordelen van ketose zullen verloren gaan. Een sterk hongergevoel zal terugkeren en u zult zich zeer vermoeid voelen.

Wat houdt een tussenweek precies in?
Volgens de wetgeving mag u een totaalvoeding dieet (zoals Cambridge Weight Plan) maximaal 3 weken achter elkaar gebruiken. Daarna moet er normaal voedsel aan worden toegevoegd. Als u zich echter goed voelt en door wilt gaan met het dieet, dan adviseren wij u na 6 weken een tussenweek te houden.

Tijdens een tussenweek gebruikt u nog steeds 3 Cambridge maaltijden per dag, maar nuttigt u daarnaast ’s avonds een lichte maaltijd. Deze maaltijd mag bestaan uit groene groenten (broccoli, sperziebonen etc.) en gegrilde kipfilet of gegrilde witte vis, een gekookt ei of Hüttenkäse. Doordat deze groenten weinig koolhydraten bevatten blijft u, als u zich strikt aan deze richtlijnen houdt, hoogstwaarschijnlijk in ketose. Hierdoor valt u waarschijnlijk nog wat af die week en is het makkelijker het sole source dieet weer op te pakken na de tussenweek. Voor meer informatie over de tussenweek kunt u terecht bij uw consulente.

Wat houdt het Cambridge Weight Plan precies in?
Cambridge Weight Plan is een gewichtscontrole programma, dat voorziet in een totaal voedingsprogramma van drie maaltijden per dag, met een dagelijkse consumptie van minimaal 462 calorieën. Het dieet bestaat uit zakjes met poeder dat, door het te mixen met koud water, genuttigd worden in de vorm van milkshakes (in acht verschillende smaken) of met heet water voor de soepen (in vijf verschillende smaken). Tevens zijn er ook repen in 2 verschillende smaken.

Het is belangrijk dat u bij het volgen van Cambridge Weight Plan tenminste 2,5 liter extra (mineraal)water (liefst zonder koolzuur) per dag drinkt. Naast deze 2,5 liter water mag u groene of zwarte thee en koffie (met of zonder cafeïne). Het Cambridge dieet wordt aangeduid als ‘sole source’ of in het Nederlands ‘enige voedingsbron’, omdat u naast de 3 dieetproducten niets anders eet per dag. Dit zal dan ook leiden tot snelle resultaten wat betreft gewichtsverlies.

Wat is de ketose test?
Dit is een eenvoudige urinetest, die de aanwezigheid van ketonen aangeeft. De milde ketose, teweeggebracht door Cambridge Weight Plan, zorgt ervoor dat ketonen worden geproduceerd om energie te leveren en zelfs nog wat extra ketonen, die in de urine terecht komen. Een Ketose teststrip is een kleine plastic strip met een vilten top. De top zal reageren en roze worden indien er ketonen in de urine aanwezig zijn. De meeste cliënten bereiken ketose na drie dagen. Als de ketose test na die periode een negatieve uitslag geeft (de top verandert dan niet van kleur), is het zeer waarschijnlijk dat de cliënt afwijkt van het dieet en extra koolhydraten tot zich neemt.

Aan de andere kant kan een positieve uitslag zeer motiverend zijn voor iemand die op dat moment vocht vasthoudt, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie. Het is dan een tastbaar bewijs dat hun lichaam nog steeds vet verbrandt, ook al is dat verlies niet terug te lezen op de weegschaal. Ketose teststrips zijn verkrijgbaar bij de meeste apothekers en bij uw consulent!

Wat is ketose?
Ketose is een andere benaming voor het stadium van de vetverbranding. Als het lichaam eenmaal de voorraad koolhydraten heeft opgebruikt, wendt het zich tot een andere energiebron – ongewenst vet. Het vet wordt afgebroken tot kleine vetzuur moleculen, genaamd ketonen. Deze circuleren door en nemen energie mee naar het lichaamsweefsel. Het dieet is zorgvuldig samengesteld en bevat een exact aantal koolhydraten. Met genoeg koolhydraten voor directe energie en geen restanten daarvan als voorraad, wordt een milde ketose teweeggebracht.

Extra koolhydraten kunnen de balans verstoren en kunnen ertoe leiden dat koolhydraten weer worden opgeslagen samen met viermaal het eigen gewicht in water. Een en ander veroorzaakt een stilstand bij het afvallen of zelfs gewichtstoename!

Ketose is een belangrijke veiligheidsfactor – het lichaam ontvangt alle energie die het nodig heeft door het afbreken van de vetvoorraad en beschermt zodoende spierweefsel en vitale organen. Het brengt een gevoel van welzijn teweeg met goede energieniveaus. Een bijkomend voordeel van ketose is dat het hongergevoel wordt verminderd, wat het makkelijker maakt om het dieet te volgen.

Wat kost het Cambridge Weight Plan?
In het geval van Cambridge 500 (sole source) betaalt u alleen voor de <a href=”http://www.cambridgeweightplan.nl/weight-plan/producten/”>dieetproducten</a> zelf en een éénmalige bijdrage voor het intakegesprek (vraag uw consulent). Tijdens het volgen van Cambridge Weight Plan krijgt u gratis begeleiding.

De kosten voor de producten bedragen gemiddeld zo’n 50 euro per dieetweek. U betaalt alleen de Cambridge maaltijden en verder heeft u niets nodig! Vergelijk dat eens met de kosten voor uw normale maaltijden. En niet te vergeten, alle tussendoortjes die u nu niet meer gebruikt. Ook hoeft u geen aanvullende supplementen of vitaminepreparaten te kopen. Alles wat uw lichaam nodig heeft, zit in de totaalvoeding zelf.