“Mijn lichaam is veranderd, ik ben gelukkig!”

aukje-na

Geschreven door:Aukje
Datum: 10-11-2009

In de afgelopen 4 jaar ben ik steeds zwaarder geworden. Ik gaf altijd mijn enkels de schuld. Ik had erg veel last van mijn enkels, kon daardoor niet sporten, of bijna niet sporten. Maar ik weet nu dat dit niet het enige was. Ik was een emotie-eter. Voelde ik me slecht? Dan ging ik eten. Met als resultaat dat ik afgelopen zomer bijna 100 woog. In augustus ging het uit met mijn vriend, ik voelde me erg slecht. Maar na gesprekken met mijn ouders kwam ik erachter dat me niet slecht voelde omdat het uit was, maar omdat ik niet blij met mezelf was. Ik wilde afvallen, maar wist niet hoe. Mijn zus heeft 4 jaar geleden het Cambridge dieet gevolgd, en het is haar erg goed bevallen. Ik ben eens gaan zoeken op internet en ik kwam bij Chantal uit. In de laatste week van augustus heb ik Chantal gesproken, en 30 augustus ben ik voor het eerst op de weegschaal gaan staan. Op woensdag 31 augustus ben ik met het dieet begonnen.

De eerste week viel nog in mijn vakantie. De moeilijke momenten heb ik die week eigenlijk niet gehad. Het was warm buiten dus het water drinken was geen probleem. Heb erg veel afleiding gezocht bij vrienden en ben die week best goed doorgekomen. Ik weet nog erg goed dat ik mijn moeder de eerste dag aan de telefoon had. Die vond het goed van mij dat ik was begonnen, maar het moeilijke was het volhouden. Ik kon overal aan beginnen, maar maakte vaak iets niet af.

Op 5 september ben ik weer begonnen met school. Meteen de eerste dag heb ik de kinderen verteld waar ik mee begonnen was. En met de vraag of ze mij een beetje konden helpen als ik het moeilijk had. Ik weet nog erg goed dat ik de eerste dag ’s middags werk aan het nakijken was, de kinderen waren aan het werk. Ik had een kopje thee naast me staan. Ineens kwam Gijs naar me toe, keek in het kopje, draaide zich om, en zei alleen maar: “Goed zo!” Dus ik vroeg hem wat er aan de hand was. Hij wilde even checken wat er in zat!

Dat soort momenten heb ik nog veel meer gehad. De kinderen in mijn klas heb me enorm geholpen en gesteund. Elke woensdag vroegen ze weer hoeveel ik woog. En hoe vervelend ik het, voor dit dieet, vond om over mijn gewicht te praten, zo makkelijk praatte ik er nu over.

De eerste twee weken heb ik het niet moeilijk gehad. Ook niet op de 55e verjaardag van mijn vader. Ik ben de hele middag met eten bezig geweest, maar ben geen enkele keer in de verleiding gekomen om iets te nemen. Ik heb die dag zoveel complimenten gehad, daarmee kon ik zo weer verder gaan.

Als je daarbij dan op de weegschaal gaat staan en ziet dat je de 1e week al aanzienlijk bent afgevallen, dan kun je lekker verder gaan. Ik ben op 96,6 begonnen. Mijn streefgewicht was 70.

Ik heb mezelf leren te waarderen. Als iets goed gaat en je wilt jezelf trakteren, dan hoeft dat niet alleen met iets lekkers te eten. Ik weet nog goed dat toen ik op 90 kwam, heb ik mezelf getrakteerd op een boek. In november kwam de uitnodiging van mijn moeder om een weekendje te gaan kuren. Als ik dat weekend boven de 80 zou wegen, dan moest ik het weekend zelf betalen. Als ik onder de 80 zou wegen, dan zou zij het betalen. Nog de dinsdag naar Chantal geweest om te wegen. En ja hoor, ik woog 79,6. Weer een mijlpaal gehaald!

Net voor Kerst ben ik gestopt. Ik woog toen 72. Nog niet helemaal mijn streefgewicht, maar ik wilde niet meer. Ik had het al zo lang volgehouden, maar ik wilde erg graag weer eens een bruine boterham. Op 14 december ben ik gaan afbouwen. De afbouwperiode kom je altijd wel iets aan, tenminste dat is me verteld. Ik zou dus uitkomen op ongeveer 75. Nog niet helemaal wat ik wilde, maar dat kon ik in het nieuwe jaar er nog wel af krijgen. Met Kerst wel weer kleine dingen gehad, en de eerste bruine boterham was echt heerlijk. Het is wel raar dat je kleine (gezonde) dingen zo gaat waarderen.

Op 3 januari ben ik voor de laatste keer geweest. Ik was in de laatste afbouwweek. Nog 1x op de weegschaal, en daarna mocht ik het zelf gaan proberen. Ondanks dat ik met afbouwen was begonnen ben ik de laatste weken nog afgevallen. En ik ben uitgekomen op mijn streefgewicht.Ik ben van 96,6 naar 70,2 gegaan. Kortom 26,4 pakken suiker lichter geworden!

Een hele prestatie, maar ik heb wel gemerkt dat ik erg veel aan mijn omgeving heb gehad. Mijn ouders hebben mij enorm gesteund! En ook de kinderen en de ouders op school hebben mij door dik en dun gesteund. Het is zo fijn om complimenten te krijgen. Daarbij was ik een levend voorbeeld voor een heel aantal ouders op school. Op dit moment zijn er 3 ouders bezig met het dieet. Ze hadden gezien dat het werkte…

Mijn lichaam is veranderd, maar ook ikzelf ben erg veranderd. Ik ben blij met mezelf. Ik ben gelukkig!